Ambassade en Consulaten van België in Marokko
Home Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

BELANGRIJKE INFORMATIE

Wegens de evolutie van de corona-pandemie heeft de Marokkaanse overheid besloten om alle passagiersvluchten tussen België en Marokko vanaf dinsdag 02/03/2021 om 00h01 tot nadere orde op te schorten.

Vanuit België werden alle vluchten opgeschort en reizen naar Marokko via een derde land zijn eveneens niet toegelaten in deze periode.

Daarentegen is het nog steeds mogelijk om naar België te reizen vanuit Marokko via een derde land (op voorwaarde dat de vluchten tussen Marokko en dit land niet werden opgeschort).

Momenteel beschikt de ambassade niet over verdere informatie of details. Van zodra beschikbaar zal bijkomende informatie worden verspreid.

De Marokkaanse overheid heeft ook besloten om de sanitaire noodtoestand te verlengen tot 10 maart 2021.

Bovendien zullen met ingang van 23 december 21h00 bepaalde maatregelen van kracht zijn op het volledig grondgebied van Marokko :

- sluiting om 20h00 van restaurants, café’s, handelszaken en grote winkelcentra

- avondklok van 21h00 tot 06h00 (op volledig grondgebied Marokko, met enkele uitzonderingen)

- verbod op feestelijkheden en publieke en privé-samenkomsten

In verschillende Marokkaanse steden gelden aparte strengere veiligheidsmaatregelen die verplaatsingen van, in en naar deze steden kunnen bemoeilijken. Momenteel gelden bijkomende restricties voor volgende steden: Tanger, Tétouan, Fès, Meknès, Casablanca, Berrechid, Settat, Marrakech.

  1.  Welke formaliteiten moet ik volgen indien ik naar België wil gaan?

Niet-essentiële reizen naar België zijn niet toegestaan.

Voor meer informatie over het essentiele karakter of niet van uw reis en de te respecteren sanitaire regels (o.a. verplichte quarantaine) kan u terecht op de website van het  Crisiscentrum

Meer informatie over reisrestricties voor reizen naar België is terug te vinden op de website van de  Dienst Vreemdelingenzaken.

Sinds 1 augustus 2020, zijn ALLE reizigers die naar België reizen verplicht om het « Passenger Locator Form » in te vullen en dit 48 uur voor hun aankomst in België. Meer informatie hierover is terug te vinden op www.info-coronavirus.be.

Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken maar familielid zijn van een persoon met de Belgische nationaliteit of een persoon met een geldige Belgische verblijfsvergunning.

  1.  Ik verblijf momenteel in België en wens naar Marokko te reizen, kan dit ?

Wegens de evolutie van de corona-pandemie heeft de Marokkaanse overheid besloten om alle passagiersvluchten tussen België en Marokko vanaf dinsdag 02/03/2021 om 00h01 tot nadere orde op te schorten.

Vanuit België werden alle vluchten opgeschort en reizen naar Marokko via een derde land zijn eveneens niet toegelaten in deze periode.

  1. Is het mogelijk zich te verplaatsen tussen Marokkaanse steden ? Mag ik mij naar de luchthaven begeven ?

Verschillende Marokkaanse steden zijn onderhevig aan strikte controles afhankelijk van de sanitaire sitautie waardoord verplaatsingen van en naar deze steden bemoeilijkt kan worden. Voor precisieze informatie over mogelijke restricties bij verplaatsingen en om na te gaan of een speciale toelating nodig is, gelieve contact op te nemen met de lokale bevoegde autoriteiten .

Wij vragen u ook om de lokale gezondheidssituatie in Marokko op te volgen via volgde websites : Chef du Gouvernement, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse samenwerking en Marokkanen verblijvend in het buitenland, het Ministerie van Volksgezondheid en  Service public.

De ambassade levert geen toestemmingen tot verplaatsingen tussen Marokkaanse steden af.

  1. Ik ben houder van een geldig Schengen visum. Kan ik naar België gaan?

Houders van een geldig visum maar waarvan de reis niet beschouwd wordt als essentieel, worden gevraagd hun reis uit te stellen. Op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken kunt u meer informatie terugvinden over de toegestane reizen.

Uitzonderingscategorieën volgens het type visum :

  • Een lang verblijf (>90 jours) vereist een visum D
  • Voor een kort verblijf in België (<90 jours) moet de reiziger een geldig visum C kunnen voorleggen dat afgeleverd werd ná 18/03/2020, of een attest voor een essentiële reis (indien houder van een geldig visum afgeleverd vóór 18 maart 2020). Dit attest wordt afgeleverd door het consulair agentschap van België te Casablanca op voorwaarde dat doel van de reis werd erkend als essentieel

Houders van een geldig visum en gemachtigd om naar België te reizen zijn ook gebonden aan sanitaire regels om toegang te krijgen tot het Belgische grondgebied. Iedere reiziger moet 48h voor vertrek het  un Passenger Locator Form (PLF) invullen en nagaan of er nog bijkomende voorwaarden zijn door het raadplegen van de website https://www.info-coronavirus.be/fr/ gelet dat bijkomende sanitaire maatregelen  opgelegd kunnen worden afhankelijk van de evoluerende situatie.

Voor vragen in verband met visa of het certificaat, nodigen wij u uit om ons te schrijven op casablanca.visa@diplobel.fed.be.

Voor alle andere consulaire vragen kunt u contact met ons opnemen via e-mail op rabat@diplobel.fed.be.

https://www.visitmorocco.com/fr/informations-pratiques/covid-19-voyagez-...