Ambassade en Consulaten van België in Marokko
Home Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

BELANGRIJK !!

Ten gevolgde de opschorting van de vluchten van en naar Marokko door de Marokkaanse autoriteiten sinds 29 november 2021, wordt u verzocht contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij/reisbureau voor een mogelijke terugvlucht.

Verscheidene landen, waaronder België, hebben aanvragen ingediend bij de Marokkaanse autoriteiten voor toelating van terugkeervluchten. Het gaat om vluchten die door luchtvaartmaatschappijen zullen worden georganiseerd en waarvoor tickets rechtstreeks moeten worden aangekocht bij de luchtvaartmaatschappij.

Deze vluchten zouden kunnen worden georganiseerd door TUI Fly (BE), Air France (FR), Transavia (FR), Vueling (FR), Iberia (ES), Binter (ES), NEOS (ITA) en RAM (tot dusver enkel richting Frankrijk).

Deze lijst is louter informatief en houdt geen enkele verbintenis in. Deze informatie is bovendien steeds onder voorbehoud dat toestemming van de Marokkaanse autoriteiten wordt bekomen voor de vluchten en ook van de door de luchtvaartmaatschappijen vastgestelde voorwaarden inzake beschikbaarheid en toegang tot de vluchten. Gelieve u rechtstreeks te informeren bij de maatschappijen.

Ondertussen werden de nodige toelatingen verkregen van de Marokkaanse autoriteiten voor de terugkeervluchten van TUI Fly naar België voor de periode van 1 tot 5 december 2021. Getroffen TUI-reizigers nemen best contact op met het TUI customers service center. Andere reizigers zijn vrij om een ticket te boeken via de TUI FLY-website (https://www.tuifly.ma/fr) afhankelijk van de nog resterende beschikbaarheid. Verschillende locaties van vertrek zijn voorzien: Casablanca, Tanger, Nador, Agadir, Marrakesh,…

Zoals reeds eerder aangegeven zullen andere Europese luchtvaartmaatschappijen mogelijks ook nog terugkeervluchten aanbieden naar andere Europese bestemmingen in de komende dagen, afhankelijk van de verkregen toelatingen.

Indien u momenteel in Marokko verblijft, vragen we u om zich te registreren op travellers online. Wij herinneren u eraan dat reizen naar landen buiten de EU-zone door België nog steeds sterk afgeraden blijven.

  1.  Welke formaliteiten moet ik volgen indien ik naar België wil gaan?

Momenteel is het niet mogelijk om naar België te reizen volgend de opschorting van de vluchten van en naar Marokko vanaf 29 november om 23h, en dit voor minstens 2 weken. De situatie zal herzien worden in functie van de sanitaire situatie

Om te weten of u naar België mag reizen en wat de huidige sanitaire voorwaarden zijn, nodigen we u uit om de volgende link te raadplegen : https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

Sinds 1 augustus 2020, zijn ALLE reizigers die naar België reizen verplicht om het Passenger Locator Form in te vullen en dit ten laatste 48 uur voor hun aankomst in België. Meer informatie hierover is terug te vinden op www.info-coronavirus.be.

Meer informatie over reisrestricties voor reizen naar België is terug te vinden op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken maar familielid zijn van een persoon met de Belgische nationaliteit of een persoon met een geldige Belgische verblijfsvergunning.

 

  1.  Ik verblijf momenteel in België en wens naar Marokko te reizen, kan dit ?

Momenteel is niet mogelijk om naar Marokko te reizen volgend de opschorting van de vluchten van en naar Marokko vanaf 29 november om 23h, en dit voor minstens 2 weken. De situatie zal herzien worden in functie van de sanitaire situatie

 

  1. Is het mogelijk zich te verplaatsen tussen Marokkaanse steden ? Mag ik mij naar de luchthaven begeven ?

Marokko blijft de medische noodtoestand handhaven, van kracht sinds 20 maart 2020 en dit ten minste nog tot 31 december 2021. De bevolking wordt verzocht zijn verplaatsingen te beperken en de veiligheidsmaatregelen te respecteren (dragen van mondmasker, respecteren van de veiligheidsafstand…). Deze maatregelen gelden voor iedereen; u wordt dan ook uitgenodigd de instructies van de Marokkaanse autoriteiten op te volgen. Bepaalde bijkomende maatregelen zijn van kracht op het volledig grondgebied van Marokko :

  • publieke en privésamenkomsten (buiten en binnen) zijn beperkt tot 50 personen (behalve indien speciale toestemming van de lokale autoriteiten)
  • Het vaccinatiepaspoort is daarnaast vereist voor reizen, verplaatsingen tussen provincies en toegang tot bepaalde plaatsen waaronder publieke, semipublieke en privé administraties; hotels en toeristische locaties; restaurants en cafés; gesloten ruimtes; handelszaken; sportzalen en hammans.

Wij vragen u ook om de lokale gezondheidssituatie in Marokko op te volgen via volgde websites: Chef du Gouvernement, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse samenwerking en Marokkanen verblijvend in het buitenland, het Ministerie van Volksgezondheid en  Service public.

Voor meer informatie nodigen wij u uit om ons reisadvies te raadplegen door hier te klikken.

 

  1. Ik ben houder van een geldig Schengen visum. Kan ik naar België gaan?

Houders van een geldig visum maar waarvan de reis niet beschouwd wordt als essentieel, worden gevraagd hun reis uit te stellen. Op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken kunt u meer informatie terugvinden over de toegestane reizen.

Uitzonderingscategorieën volgens het type visum :

  • Een lang verblijf (>90 jours) vereist een visum D
  • Voor een kort verblijf in België (<90 jours) moet de reiziger een geldig visum C kunnen voorleggen dat afgeleverd werd ná 18/03/2020, of een attest voor een essentiële reis (indien houder van een geldig visum afgeleverd vóór 18 maart 2020). Dit attest wordt afgeleverd door de Ambassade op voorwaarde dat doel van de reis werd erkend als essentieel. Gelieve uw aanvraag per e-mail te sturen naar het volgende adres: rabat.visa@diplobel.fed.be

Houders van een geldig visum en gemachtigd om naar België te reizen zijn ook gebonden aan sanitaire regels om toegang te krijgen tot het Belgische grondgebied. Iedere reiziger moet 48h voor vertrek het Passenger Locator Form (PLF) invullen en nagaan of er nog bijkomende voorwaarden zijn door het raadplegen van de website https://www.info-coronavirus.be/fr/ gelet dat bijkomende sanitaire maatregelen opgelegd kunnen worden afhankelijk van de evoluerende situatie.

Voor vragen in verband met visa of het certificaat, nodigen wij u uit om ons te schrijven op rabat.visa@diplobel.fed.be

Voor alle andere consulaire vragen kunt u contact met ons opnemen via e-mail op rabat@diplobel.fed.be