Ambassade en Consulaten van België in Marokko
Home Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

BELANGRIJKE INFORMATIE

De Marokkaanse autoriteiten hebben het einde van de opschorting van vluchten tussen Marokko en België (van kracht sinds 2 maart 2021) aangekondigd vanaf 15 juni 2021. Deze beslissing is wel onderhevig aan een 2-wekelijkse herziening in functie van de epidemiologische situatie in beide landen. Daartoe hebben de Marokkaanse autoriteiten twee lijsten opgesteld, waarin de landen geclassificeerd zijn op basis van hun epidemiologische situatie. België staat momenteel in lijst A.

Dat betekent dat vanaf 15 juni 2021, reizigers komende uit België (Marokkaanse burgers, Belgen die in Marokko wonen, Belgen of buitenlandse burgers die in België wonen) zullen toegelaten zijn op het Marokkaanse grondgebied, op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van :

 • Een geldig vaccinatiepaspoort (2 weken na de toediening van de 2e dosis) of een certificaat dat de persoon volledig gevaccineerd is

Of

 • Voor personen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, een negatieve covidtest (PCR) – afgenomen minder dan 48 uur op het moment van inschepen. De PCR-test blijft ook verplicht voor reizigers komende uit een lijst A-land die niet over een vaccinatiecertificaat beschikken.

Gelet op de sterk wijzigende situatie (last-minute vluchtrooster wijzigingen/afschaffingen), raden wij reizigers aan om pas tickets te boeken op het moment dat hun reis met zekerheid vast staat.

Marokko blijft wel de medische noodtoestand handhaven, van kracht sinds 20 maart 2020 en ten minste tot 10 juli 2021. De bevolking wordt verzocht zijn verplaatsingen te beperken en de veiligheidsmaatregelen te respecteren (dragen van mondmasker, respecteren van de veiligheidsafstand…). Deze maatregelen gelden voor iedereen; u wordt dan ook uitgenodigd de instructies van de Marokkaanse autoriteiten op te volgen.

De landsgrenzen met de Spaanse enclaves (Ceuta en Melilla) blijven gesloten. 

Bepaalde bijkomende maatregelen van kracht op het volledig grondgebied van Marokko :

 • sluiting om 23.00 uur van restaurants, cafés, handelszaken en grote winkelcentra. 
 • avondklok van 23.00 uur tot 04.30 uur op het volledige Marokkaanse grondgebied.
 • publieke en privé-samenkomsten zijn beperkt tot 100 personen buiten en 50 personen binnen.

In verschillende Marokkaanse steden gelden aparte strengere veiligheidsmaatregelen die verplaatsingen van, in en naar deze steden kunnen bemoeilijken. 

Voor meer informatie nodigen wij u uit om ons reisadvies te raadplegen door hier te klikken.

 1.  Welke formaliteiten moet ik volgen indien ik naar België wil gaan?

Om te weten of u naar België mag reizen en wat de huidige sanitaire voorwaarden zijn, nodigen we u uit om de volgende link te raadplegen : https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

Sinds 1 augustus 2020, zijn ALLE reizigers die naar België reizen verplicht om het Passenger Locator Form in te vullen en dit 48 uur voor hun aankomst in België. Meer informatie hierover is terug te vinden op www.info-coronavirus.be.

Let wel: verschillende regels zullen van toepassing zijn voor en na 1 juli.

Meer informatie over reisrestricties voor reizen naar België is terug te vinden op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Deze verplichtingen zijn ook van toepassing op personen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken maar familielid zijn van een persoon met de Belgische nationaliteit of een persoon met een geldige Belgische verblijfsvergunning.

 1.  Ik verblijf momenteel in België en wens naar Marokko te reizen, kan dit ?

De Marokkaanse autoriteiten hebben aangekondigd het einde van de opschorting van vluchten tussen Marokko en België (van kracht sinds 2 maart 2021) vanaf 15 juni 2021. Deze beslissing is wel onderhevig aan een 2-wekelijkse herziening in functie van de epidemiologische situatie in beide landen. Daartoe hebben de Marokkaanse autoriteiten twee lijsten opgesteld, waarin de landen geclassificeerd zijn op basis van hun epidemiologische situatie. België staat momenteel in lijst A.

Dat betekent dat vanaf 15 juni 2021, reizigers komende uit België (Marokkaanse burgers, Belgen die in Marokko wonen, Belgen of buitenlandse burgers die in België wonen) zullen toegelaten zijn op het Marokkaanse grondgebied, op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van :

 • Een geldig vaccinatiepaspoort (2 weken na de toediening van de 2e dosis) of een certificaat dat de persoon volledig gevaccineerd is

Of

 • Voor personen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, een negatieve covidtest (PCR) – afgenomen minder dan 48 uur op het moment van inschepen.

De PCR-test blijft ook verplicht voor reizigers komende uit een lijst A-land die over een vaccinatiecertificaat beschikken.

 1. Is het mogelijk zich te verplaatsen tussen Marokkaanse steden ? Mag ik mij naar de luchthaven begeven ?

Verschillende Marokkaanse steden zijn onderhevig aan strikte controles afhankelijk van de sanitaire sitautie waardoord verplaatsingen van en naar deze steden bemoeilijkt kan worden. Voor precisieze informatie over mogelijke restricties bij verplaatsingen en om na te gaan of een speciale toelating nodig is, gelieve contact op te nemen met de lokale bevoegde autoriteiten .

Wij vragen u ook om de lokale gezondheidssituatie in Marokko op te volgen via volgde websites: Chef du Gouvernement, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse samenwerking en Marokkanen verblijvend in het buitenland, het Ministerie van Volksgezondheid en  Service public.

De ambassade levert geen toestemmingen tot verplaatsingen tussen Marokkaanse steden af.

 1. Ik ben houder van een geldig Schengen visum. Kan ik naar België gaan?

Houders van een geldig visum maar waarvan de reis niet beschouwd wordt als essentieel, worden gevraagd hun reis uit te stellen. Op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken kunt u meer informatie terugvinden over de toegestane reizen.

Uitzonderingscategorieën volgens het type visum :

 • Een lang verblijf (>90 jours) vereist een visum D
 • Voor een kort verblijf in België (<90 jours) moet de reiziger een geldig visum C kunnen voorleggen dat afgeleverd werd ná 18/03/2020, of een attest voor een essentiële reis (indien houder van een geldig visum afgeleverd vóór 18 maart 2020). Dit attest wordt afgeleverd door de Ambassade op voorwaarde dat doel van de reis werd erkend als essentieel. Gelieve uw aanvraag per e-mail te sturen naar het volgende adres: rabat.visa@diplobel.fed.be

Houders van een geldig visum en gemachtigd om naar België te reizen zijn ook gebonden aan sanitaire regels om toegang te krijgen tot het Belgische grondgebied. Iedere reiziger moet 48h voor vertrek het Passenger Locator Form (PLF) invullen en nagaan of er nog bijkomende voorwaarden zijn door het raadplegen van de website https://www.info-coronavirus.be/fr/ gelet dat bijkomende sanitaire maatregelen opgelegd kunnen worden afhankelijk van de evoluerende situatie.

Voor vragen in verband met visa of het certificaat, nodigen wij u uit om ons te schrijven op rabat.visa@diplobel.fed.be

Voor alle andere consulaire vragen kunt u contact met ons opnemen via e-mail op rabat@diplobel.fed.be