Ambassade en Consulaten van België in Marokko
Home Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

Covid-19 in Marokko: veelgestelde vragen

 
België faciliteert een aantal vluchten vanuit Casablanca naar Brussel-Zaventem met de luchtvaartmaatschappij TUI fly. Meer informatie...
 
 
1. Woonachtig in België, vast in Marokko
 
2. Buitenlanders, woonachtig in België, geblokkeerd in Marokko
 
3. Buitenlanders woonachtig in Marokko
 
4. De noodsituatie op gezondheidsgebied in Marokko
 
 

 

1. Woonachtig in België, vast in Marokko

Ik ben een Belgische burger / vreemde inwoner, woonachtig in België en ik ben geblokkeerd in Marokko. Hoe kan ik de Belgische autoriteiten op de hoogte brengen van mijn situatie?

Indien u een Belgische burger / vreemde inwoner, woonachtig in België bent en u heeft zich nog niet gemanifesteerd, dan is het belangrijk om uw aanwezigheid (en die van alle medereizigers) te melden per mail aan de Belgische Ambassade in Rabat (rabat@diplobel.fed.be, met vermelding van het motief in het onderwerp van de mail). Voorts geeft u uw volledige naam, voornaam, geboortedatum, rijksregisternummer, verblijfsplaats in Marokko, telefoonnummer (bereikbaar in Marokko) en een mailadres door, welke ons in staat zal stellen u te contacteren. Vergeet ook niet te vermelden of u met de auto of campingcar bent.

Elk mail wordt door onze ploeg verwerkt. Gelieve dan ook niet meerdere keren contact op te nemen, want dat vertraagt alleen maar de verwerking van uw aanvragen.

 
Ik ben geblokkeerd in Marokko en moet mijn afwezigheid verantwoorden tegenover mijn werkgever/ziekenfonds/anderen.

De Belgische Ambassade in Rabat kan u een nominatief attest afleveren waarin wordt bevestigd dat u uw aanwezigheid in Marokko aan onze diensten heeft gemeld.

Uw attestaanvraag kunt u per mail richten aan rabat@diplobel.fed.be (met vermelding van attest aanwezigheid in het onderwerp van de mail) met de nodige gegevens:

 • Uw volledige naam en voornaam
 • Uw rijksregisternummer
 • Uw geboortedatum
 • Uw woonplaats in België

 
Ik ben geblokkeerd in Marokko en heb medicijnen nodig.

Het bedrijf DHL bevestigt ons dat het nog steeds pakjes verstuurt vanuit België naar de voornaamste Marokkaanse steden. De bedeling naar kleinere steden is ook nog mogelijk dankzij de partner van DHL, het transportbedrijf Al Amana (zie http://www.amana-colis.ma/wps/portal/messagerie). Aan personen die dringend medicijnen nodig hebben, raden wij aan eerst contact op te nemen met een geneesheer in Marokko om te proberen deze medicijnen ter plaatse te verkrijgen. Indien dit niet mogelijk is, kan men zich medicijnen laten toesturen door DHL. Opgelet, de verzending moet ter attentie van de patiënt gedaan worden samen met een kopie van de identiteitskaart van de patiënt alsook het recept dat aan de enveloppe is gehecht en een doktersbriefje dat de chronische ziekte bevestigt.

Het spreekt voor zich dat de levering van medicijnen een persoonlijke aangelegenheid is waarvoor de consulaire diensten geen verantwoordelijkheid dragen en het is dus aan u om de nodige maatregelen te nemen voor de levering.

We geven u toch graag de contactgegevens van de 9 filialen van DHL mee:

Tanger :

 • Tanger Aéroport Ibn Batouta, Zone FRET - Tél. : 00212 539 334 141
 • Tanger Centre Ville, 98 Rue Sidi Bouabid - Tél. : 00212 539 334 141

Oujda :

 • 36, Rue De Casablanca - Tél. : 00212 536 703 624

Fès :

 • Ancienne Medina 86, Arsat Betioui Oued Zhoun
 • 6, Avenue Allal ben Abdellah - Tél.: 00212 535 65 20 41

Meknès :

 • 4 Rue Amrou Ibnou Aass Imm. Sis Marché Central, Ville Nouvelle - Tél. : 00212 535 513 807

Kénitra :

 • Angle Avenue Imam Ali et Aboubaker Essadik - Tél. : 00212 522 972 020

Rabat :

 • Avenue de France, 40, Agdal - Tél. : 00212 537 77 99 35

Temara :

 • Lotissement Ryad Oulad Mtaa, Lot 601 Angle BLD Sahl et Rue Sahl Malouia - Tél. : 00212 537 77 99 34

Casablanca :

 • Gare Casaport local C2 - Tél. : 00212 522 227 904
 • 114, Lotissement La Colline Sidi Maarouf - Tél.: 00212 522 321 531
 • 52, Boulevard Abdelmoumen, Residence al Manar - Tél. : 00212 522 972 020
 • Aéroport Mohamed V Zone Fret - Tél. : 00212 522 538 100

Beni Mellal :

 • Station Shell, Route de Marrakech - Tél. : 00212 523 481 825

Marrakech :

 • 368 Quartier Industriel Sidi Ghanem - Tél. : 00212 524 437 647
 • 113 Avenue Abdelkarim El Kahttabi Gueliz - Tél. : 00212 524 437 647

Safi :

 • 2, Immeuble Ibn khaldoun, Avenue Ibn Khaldoun - Tél. : 00212 524 626 890

Essaouira :

 • Essaouira City Center - Tél. : 00212 522 972 020

Agadir

 • Boulevard Mohamed V - Tél. : 00212 582 840 703

Laâyoune :

 • 66, Avenue 24 Novembre - Tél. : 00212 528 996 630

 
Gezien de situatie ben ik bevallen in Marokko. Eenmaal de situatie terug normaal is, hoe kan ik dan naar België reizen met mijn pasgeborene?

De afgifte van een reisdocument aan een in Marokko pasgeborene vereist een specifiek onderzoek. Gelieve hiervoor contact op te nemen met:

 • De Belgische Ambassade in Rabat indien u zich in de volgende regio’s bevindt: Région de Rabat-Salé-Kénitra, Région de Fès-Meknès, Région de l’Oriental (behalve de provincie Nador). E-mail: rabat@diplobel.fed.be (met vermelding van het motief in het onderwerp van uw mail)
 • Het Consulaat generaal van België in Casablanca indien u zich in deze regio’s bevindt: Région Grand Casablanca-Settat, province de Nador, Régions de Tanger-Tétouan-Al Hoceima, Béni Mellal-Khénifra, Marrakech-Safi, Drâa-Tafilalet, Souss-Massa, Guelmim, Laâyoune, Dakhla. E-mail: casablanca.consul@diplobel.fed.be (met vermelding van het motief in het onderwerp van uw mail)

De Ambassade en het Consulaat zullen u verder helpen met de procedure om uw terugkeer naar België mogelijk te maken, met uw pasgeborene.

 
Vele tegenstrijdige informatie met betrekking tot de opening van het luchtruim, de terugkeervluchten enz. is op de sociale media te vinden. Welke bronnen zijn betrouwbaar?

Wij nodigen u uit om met grote voorzichtigheid om te gaan met deze informatie ! Enkel de officiële kanalen van Buitenlandse Zaken geven u de garantie van betrouwbare en gecheckte informatie wat betreft de situatie van onze geblokkeerde landgenoten in Marokko: e-mails va FOD Buitenlandse Zaken en van de diplomatieke posten in Marokko (mailadressen eindigend op @diplobel.fed.be), de facebookpagina van de Belgische Ambassade te Marokko en de facebookpagina van FOD Buitenlandse Zaken Diplomatie.belgium.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de sluiting van het luchtruim bevestigd tot 31 mei, wat echter niet wilt zeggen dat commerciële vluchten zullen herbeginnen na die datum. Gelieve hiervoor de officiële nieuwsberichten van de Marokkaanse autoriteiten op te volgen.

 
Ik ben een Belgische burger/vreemde inwoner woonachtig in België en ik ben in Marokko geblokkeerd met mijn auto. Hoe kan ik terugkeren?

Het land- en waterverkeer tussen Marokko en Europa is net zoals het luchtruim door de Marokkaanse autoriteiten opgeschort ten gevolge van de Covid19-crisis.

Nochtans gaat het vrachtverkeer onverminderd door. In sommige gevallen hebben de Marokkaanse autoriteiten toestemming gegeven opdat automobilisten en campingcars van deze lijnen mogen gebruik maken om terug naar huis te gaan.

Wij raden u aan om de websites van deze ferrymaatschappijen te raadplegen en indien er een aanbod is, contact met hen om te nemen om na te gaan dat zij zeker de toestemming hebben van de Marokkaanse autoriteiten.

Indien u een ticket gekocht heeft en u moet zich in Marokko verplaatsen, dan kan de Belgische Ambassade u hiervoor een attest afleveren om de doorgang van uw Marokkaanse verblijfplaats naar de haven te vergemakkelijken, op voorlegging van de reservatie van het traject.

Eenmaal op Europese boden (Italië, Frankrijk of Spanje), kunt u doorreizen naar België mits uw Belgische domicilie aan de douaneposten te kunnen bewijzen.

 
Ik ben een Belgische burger, woonachtig in België, en de geldigheid van mijn Belgisch paspoort/Belgische identiteitskaart is verlopen.

Wij nodigen de Belgische toeristen met vervallen identiteitsdocumenten wegens de niet-vrijwillige verlenging van hun verblijf uit om per e-mail contact op te nemen met:

 • De Belgische Ambassade in Rabat indien u zich in de volgende regio’s bevindt: Région de Rabat-Salé-Kénitra, Région de Fès-Meknès, Région de l’Oriental (behalve de provincie Nador). E-mail: rabat@diplobel.fed.be (met vermelding van het motief in het onderwerp van uw mail)
 • Het Consulaat generaal van België in Casablanca indien u zich in deze regio’s bevindt: Région Grand Casablanca-Settat, province de Nador, Régions de Tanger-Tétouan-Al Hoceima, Béni Mellal-Khénifra, Marrakech-Safi, Drâa-Tafilalet, Souss-Massa, Guelmim, Laâyoune, Dakhla. E-mail: casablanca.consul@diplobel.fed.be (met vermelding van het motief in het onderwerp van uw mail)

Voor onze landgenoten die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten en reizen met een Marokkaans paspoort, zal het mogelijk zijn bij de hername van het normale land-, zee- en luchtverkeer tussen Marokko en Europa om terug te keren naar België met uw Marokkaans paspoort en uw geldige Belgische identiteitskaart.

 
Als toerist, niet-resident zijnde in Marokko, mag ik niet langer dan 90 dagen verblijven in Marokko. Gezien de huidige sluiting van de landsgrenzen, zal ik deze verblijfstermijn overschrijden.

De Marokkaanse autoriteiten hebben beslist dat volgende personen zich in een reguliere situatie bevinden en dit tot de openingvan het land-, zee- en luchtverkeer:

 • Buitenlanders die wonen in Marokko met een verblijfskaart die vervallen is tijdens de noodtoestand verbonden aan Covid19
 • Toeristen waarvan het visum overschreden wordt en die gezien de sluiting van de landsgrenzen Marokko niet kunnen verlaten
 • Toeristen die geen visum nodig hebben maar waarvan het verblijfsrecht van 90 dagen wordt overschreden en die gezien de sluiting van de landsgrenzen Marokko niet kunnen verlaten

Bij de herneming van het normale het land-, zee- en luchtverkeer zullen er aan deze personen faciliteiten worden toegewezen door de Marokkaanse autoriteiten.

 

2. Buitenlanders, woonachtig in België, geblokkeerd in Marokko

Ik ben vreemdeling woonachtig in België (en bezit niet de Belgische nationaliteit) en geblokkeerd in Marokko. De geldigheid van mijn verblijfskaart is vervallen.

Buitenlanders woonachtig in België en houder van een Belgische verblijfskaart (type A, B, C, D, H, F ou F+) die vervallen is ten gevolge van de mondiale pandemie en dus niet kunnen weerkeren naar België, moeten een aanvraag visa C (terugkeervisum) indienen.

Bij deze aanvraag moet u een bewijs voegen dat u minder dan een jaar afwezig bent en een bewijs dat u de vernieuwing van uw verblijfskaart reeds had aangevraagd voor de vervaldatum (bv. bewijs dat de vernieuwing aangevraag werd voo u België verliet, bewijs van een demarche of contact met de gemeente, bewijs afspraak met de gemeente enz.)

Deze aanvragen worden ingediend bij TLS Contact en behandeld door het Consulaat-generaal van België te Casablanca, wanneer deze hun normale activiteiten hervatten. Voor meer info kunt u zich wenden tot https://be.tlscontact.com/ma/cas/page.php?pid=travel_purpose.

 

3. Buitenlanders woonachtig in Marokko

Ik woon in Marokko op basis van een verblijfskaart die vervallen is of gaat vervallen en ik kan mij niet verplaatsen naar de bevoegde autoriteit om een verlenging aan te vragen.

Tot de normale hervatting van het lucht-, zee- en landverkeer hebben de Marokkaanse autoriteiten besloten dat de volgende personen legaal in het land verblijven:

 • vreemdelingen die in Marokko verblijven met een geldige verblijfsvergunning dewelke verstrijkt tijdens de COVID-19 insluiting
 • toeristen met een verstreken visum die het Marokkaanse grondgebied niet kunnen verlaten vanwege de maatregelen
 • toeristen die vrijgesteld zijn van toegangsvisum voor Marokko en wier legaal verblijf meer dan 90 dagen zal bedragen als gevolg van grenssluitingsmaatregelen.

Zodra het lucht-, zee- of landverkeer zijn normale gang hervat zullen de Marokkaanse autoriteiten faciliteiten verlenen aan de vreemdelingen wanneer zij het Marokkaanse grondgebied verlaten.

 

4. De noodsituatie op gezondheidsgebied in Marokko

Is het mogelijk om zich te verplaatsen in en tussen de steden in Marokko?

Sinds de inwerkingtreding van de noodsituatie in Marokko (momenteel verlengd tot 20/05/2020), is het niet langer mogelijk om zich te verplaatsen tussen de steden van het Koninkrijk.

In de steden zelf zijn verplaatsingen beperkt tot absoluut noodzakelijke verplaatsingen (om naar het werk te gaan, aankopen van etenswaren binnen het gebied van de woonplaats, doktersbezoek, of elk andere dwingende reden) – en dit geldt enkel  voor de personen in het bezit van een uitzonderlijk verplaatsingsattest afgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken

Bij niet-naleving van deze verplichte maatregelen worden strafrechtelijke sancties opgelegd. We raden u daarom aan de instructies van de Marokkaanse autoriteiten te respecteren

 
Tot wanneer worden vluchten tussen België en Marokko opgeschort?

Zoals u weet, hebben de Marokkaanse autoriteiten op 14 maart besloten de vluchten naar Europa op te schorten om Marokko tegen de pandemie te beschermen. Als gevolg hiervan kregen slechts enkele speciale vluchten de daaropvolgende dagen de toelating om het land te verlaten.

Tot heden weten we nog niet wanneer het lucht-, land- en zeevervoer tussen het Koninkrijk van Marokko en Europa hervat zal worden. We weten echter dat Marokko besloten heeft om de noodsituatie en de insluiting te verlengen tot 20 mei 2020 met de sluiting van het luchtruim tot 31 mei. Afhankelijk van de evolutie van de pandemie kunnen deze data verlengd worden.

Ten slotte werken we aan de organisatie van humanitaire retourvluchten gebaseerd op aanvragen die tot 17 april ingediend werden en dit voor ernstige medische en/of sociale redenen vergezeld van stavende bewijsstukken. Retourvluchten worden in volledige overeenstemming met de Marokkaanse autoriteiten georganiseerd.