Naar België komen

Alle informatie over het visum, studeren en werken in België en nuttige links.

Studeren in België

Alle informatie die u nodig hebt om in België te gaan studeren.
  1. Laatst bijgewerkt op

In België is er een groot aanbod aan beschikbare opleidingen om u voor te bereiden op de carrières van vandaag en morgen. Universiteit, hogeschool of kunstacademie? U kunt kiezen uit een grote selectie van internationaal erkende cursussen en diploma's.  

Het onderwijs in België wordt gegeven in de drie nationale talen: Frans, Nederlands en Duits. Er zijn bovendien steeds vaker onderwijsinstellingen die programma's in het Engels aanbieden. 

1. Het onderwijs van de Federatie Wallonië-Brussel

Het onderwijs in het Frans wordt georganiseerd onder de koepel van de Federatie Wallonië-Brussel. De onderwijsinstellingen van de Federatie Wallonië-Brussel bieden ook programma's in het Engels aan.

De grootste studentensteden zijn: Brussel, Louvain-La-Neuve, Namen en Luik. 

Op de website mesétudes.be, kunt u het volledige cursusaanbod van de Federatie Wallonië-Brussel ontdekken en de cursus die het beste bij u past kiezen.  

Gelijkwaardigheid van diploma: scholieren en studenten met een buitenlands diploma (bijv. Marokkaans baccalaureaat) moeten in het algemeen de gelijkwaardigheid van hun buitenlandse diploma aanvragen. De dienst Le Service des Équivalences houdt zich bezig met de gelijkwaardigheid van buitenlandse diploma's die in het buitenland werden behaald. Wilt u weten of uw diploma in de Federatie Wallonië-Brussel erkend is, gelieven dan de website van de Federatie Wallonië-Brussel te raadplegen. 

 

2. Het onderwijs in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt het onderwijs in het Nederlands gegeven. De onderwijsinstellingen van Vlaanderen bieden ook programma's in het Engels aan.

De grootste studentensteden zijn: Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven.  

Uw beste gids is de website Study in Flanders, daar kunt u het volledige cursusaanbod van Vlaanderen ontdekken en de cursus die het beste bij u past kiezen. 

Gelijkwaardigheid van diploma: Vlaamse universiteiten en hogescholen vereisen geen formele gelijkwaardigheid van buitenlandse diploma's. Als u echter in het Nederlands wilt studeren in Vlaanderen, moet u bewijzen dat u de taal op B2-niveau beheerst voordat u aan uw cursus kunt beginnen. Scholen zullen u over het algemeen toelating bieden tot een voorbereidend taaljaar voordat u uw cursus begint.

3. Het Onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap

De officiële taal in de Duitstalige Gemeenschap is Duits en de grootste studentenstad is Eupen.  

Op de website van de Duitstalige Gemeenschap, kunt u hun volledige cursusaanbod ontdekken en de cursus die het beste bij u past kiezen. 

Gelijkwaardigheid van diploma: scholieren en studenten met een buitenlands diploma (bijv. Marokkaans baccalaureaat) moeten in het algemeen de gelijkwaardigheid van hun buitenlandse diploma aanvragen. Op de website van de dienst onderwijs van de Duitse Gemeenschap kunt u informatie over de gelijkwaardigheid van uw buitenlandse diploma terugvinden.  

4. Studiebeurzen

In het kader van de academische samenwerking tussen Marokko en België gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking, worden regelmatig oproepen tot het indienen van aanvragen voor studiebeurzen of voor de financiering van interuniversitaire samenwerkingsprojecten gepubliceerd. Voor meer informatie kunt u regelmatig deze websites bezoeken: Calls | vliruos (Voor Vlaanderen) en Coopération au développement / ARES (voor de Federatie Wallonië-Brussel).

De Europese Unie, Erasmus Mundus en Leonardo mobiliteit beurzen zijn ook beschikbaar voor studenten in Marokko. Ze worden toegekend in het kader van akkoorden tussen Marokkaanse en Belgische hogescholen en universiteiten. Om deze beurzen aan te vragen, moet u contact opnemen met uw school in Marokko. 

Op de website van de Delegatie van de Europese Unie in Marokko, vindt u informatie over de mobiliteitsprogramma's van de Europese Unie.  

5. Logement

Veel scholen en universiteiten in België stellen kamers ter beschikking van hun studenten of hebben lijsten met kamers die in de omgeving te huur zijn. U gaat dus best bij uw onderwijsinstelling langs voor meer informatie.

6. Studievisum

Zodra geaccepteerd door een onderwijsinstelling in België, moeten buitenlandse leerlingen en studenten (van buiten de Europese Unie) een “studievisum” aanvragen. 

Op de website van de dienst vreemdelingenzaken, vindt u alle informatie over de voorwaarden van een studentenvisum.  

Visumaanvragen dienen ingediend te worden bij TLS-contact in Rabat en worden daarna behandeld door de Belgische Ambassade te Rabat. De Procedure wordt uitgelegd op hun website.